Har man köpt en katt kanske man blir lite sugen på att testa att ställa ut den någon gång. Här ska vi försöka förklara på ett enkelt sätt hur man bär sig åt.

Först och främst måste man vara medlem i en kattklubb. Sedan måste du anmäla din katt till utställningen. Anmälan görs främst via MinaKatter där du loggar in med bankID.
Under fliken utställning går du till önskad utställning och fortsätter till anmälning. Där fylls sedan klassen i för den dag du vill ställa ut.
Har inte katten hunnit få regnummer kan anmälan göras på en blankett (anmälningsblankett kan du ta hem på Sveraks hemsida). Den fyller du i med alla uppgifter om dig och din katt. Om du undrar över någonting på den, kontakta någon i styrelsen eller din uppfödare. Blanketten skickar du till utställningsseketerare i dín klubb som vidarebefordrar den till den arrangerande klubben. Detta för att klubben ska kontrollera att du är medlem.

Om det är din egen klubb du ska ställa ut på skickar du den direkt till den som står på inbjudan.

Betala sedan in anmälningsavgiften till den klubb du ska ställa ut på via Swish eller det Bg som står i inbjudan. På betalningen ska det stå REG-NR för varje utställd katt, dag, samt ägarens namn och telefonnummer.

Ca två veckor innan utställningen kommer det en bekräftelse från den arrangerande klubben – om du har kommit med förstås. Ibland måste man vara ute i väldigt god tid med anmälan och inbetalning (som ska göras samtidigt). Det är inbetalningsdatum som gäller.

På den står det hur dags incheckningen är, vart utställningen går av stapeln och förhoppningsvis en vägbeskrivning. Bekräftelsen måste du ha med dig till utställningen.

Utställningsdagen bär det av tidigt hemifrån. Se till att du har packat allt kvällen innan, för det kanske är en bit att åka och man kan inte komma för sent till incheckningen, då får man inte komma in.

Nu har du kommit fram till utställningslokalen och då är det dags för veterinärincheckningen. Där ska du ha stamtavlan lätt tillgänglig eftersom de kontrollerar att din katt har de vaccinationerna den ska ha.

Veterinären tittar att din katt är frisk och inte har några objudna gäster i päls och öron samt klämmer och känner så att inga körtlar är svullna och att katten inte har exmeplelvis diareér.

Då kan du stoppa in katten i transporten en liten stund till och därefter är det dags för själva incheckningen. Det finns ett bord innanför veterinären där det sitter en eller flera som kontrollerar din bekräftelse och prickar av dig så att de vet att din katt är på utställningen. Nu ska du ”bara” sätta upp burskynket och fixa till buren.

Sedan är allt klart för show!

När är nästa utställning?

Du hittar utställningskalendern på Sveraks hemsida.