Det finns inget så gulligt som kattungar och det är lätt att göra ett impulsköp, men tänk på att en katt lever länge, räkna med att ni kanske ska leva tillsammans i 15 år eller mer så det gäller att allt stämmer och blir så bra som möjligt från början.

Innan du bestämmer dig för att skaffa katt – tänk igenom köpet ordentligt! Innan du köper katt är det klokt att kontakta en kattklubb. Där kan du få råd och eventuell hjälp med kattungeförmedling.

Vi ser det som en viktig uppgift att få människor att förstå vikten av att ta hand om sin katt istället för att låta den ströva fritt i tätbebyggda områden.

Alla katter ska vara ID-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister.

Här är några frågor att fundera över

Hur länge blir katten ensam om dagarna?

Om du borta väldigt mycket och ändå vill ha katt kanske du bör överväga att skaffa två så att de har sällskap av varandra.

Vilken typ av katt vill du ha, raskatt eller huskatt?

Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd (har stamtavla). Att välja raskatt ger ett mått av säkerhet då varje ras är avlad efter särskilda egenskaper och detta ger möjlighet att veta vad du har att vänta dig av din katt En katt utan stamtavla är en huskatt, oavsett hur katten ser ut eller vilka föräldrar den har.

Långhårig eller korthårig?

Katter fäller hår det kommer du att inse oavsett om du väljer en långhårig eller korthårig katt. Vill du ha en långhårig katt måste du vara beredd att satsa en hel del tid till den dagliga pälsvården.

Är någon allergisk i familjen eller ligger det i släkten?

Det är alltid sorgligt både för katten och familjen om man blir tvungen att omplacera p.g.a. allergi.

Har Du råd att försörja en katt?

För att en katt ska må bra behöver den bra mat, vaccinationer, avmaskning m.m. Katter kostar en hel del, vare sig du köper en huskatt eller en raskatt. Naturligtvis kostar raskatten mer i inköp men i ”drift” kostar dom precis lika mycket. Ett bra foder är viktigt för kattens hälsa

Vaccinationerna kostar en slant. Kattsand behöver både huskatten och raskatten. En veterinärvårdsförsäkring är ett måste, även på huskatten, den kan bli sjuk den med och en eventuell behandling kan kosta många, många tusenlappar utan en försäkring, visst det kostar en del med försäkring med, men det är skillnad att betala tex. 3000:- i självrisk mot kanske 12000:- för en behandling.

När du ska välja katt

När du bestämt dig för att skaffa en ny familjemedlem, är det dags att besöka en uppfödare.

Åk till flera uppfödare och titta, det är alltid bra att jämföra intryck och känsla och man lär sig mycket. Det är inte köptvång för att man tittar på kattungar. Köp aldrig en kattunge för att du tycker synd om den!

En kattunge ska alltid vara minst 14 veckor innan den får lämna sin mamma. Den behöver den tiden för att få sin sociala träning av mamman och för att den ska bli den sociala och trygga katten du ska leva tillsammans med i många år framöver.

Den ska ha ett bra hull och väga över 1 kilo.

Huskatter skänks tyvärr ofta bort och alltför många huskatter tvingas lämna sin mamma vid alldeles för tidig ålder. Detta kan medföra att den som vuxen blir socialt otrygg, får problem med magen och kanske blir den inte rumsren.

Vad ska du titta på?

Observera hur ”din” katt beter sig, den ska inte vara rädd och fly så fort någon försöker ta i den, visst kan den vara lite blyg till en början, den kanske inte är så van med andra än just matte/husse men det ska släppa efter ett litet tag. Verkar mamma katt vara en trevlig katt? Pappa katt kanske inte finns i katteriet, så honom kanske du inte få chansen bekanta dig med.

Ögonen ska vara pigga och klara, kolla även i rumpan så att det inte finns rester av avföring där, finns det det eller om anus ser väldigt rött ut, så kan det tyda på diarréer och det kan ge stora problem i framtiden. Kattungen (även en vuxen) ska vara grundvaccinerad (två vaccinationer med 3-4 veckor emellan) mot kattpest & kattsnuva innan den flyttar hemifrån.

En raskatt ska vara registrerad i ett förbund som tex. SVERAK. Det betyder att den ska ha en stamtavla som du ska ha med dig då du tar med dig kattungen hem. Ibland så kanske inte stamtavlan har hunnit komma och då ska du ha ett intyg från sekretetaren i uppfödarens kattklubb om att kattungen är under registrering. Stamtavlan är ett bevis på att du betalat din kattunge. Den ska även ha ett besiktningssintyg från veterinären och det får inte vara äldre än 7 dagar.

Om du har frågor – tveka inte att kontakta någon i Östkattens styrelse.

LYCKA TILL MED DITT KATTKÖP!

Det är ett nöje att ha en katt i sitt nära umgänge! Katter är självständiga, intelligenta och samtidigt mycket lojala och helt beroende av sin familj. Den vård, omsorg och kärlek du ger din katt får du hundrafalt igen.